fbpx

Produkty COŚ NA... dostępne są we wszystkich sklepach sieci Stokrotka

Kuchnia – strefa wojny ze szkodnikami

Nasza żywność smakuje nie tylko nam. Czyhają na nią chrząszcze mączne, chrząszcze zbożowe czy mole mączne. A w kolejce do naszej kuchni ustawiają się również takie szkodniki żywności jak mrówki, myszy czy prusaki. Co możemy zrobić – poza szczelnym zamykaniem wszystkiego w kolejne pudełka, słoiki czy puszki? Możemy przede wszystkim spojrzeć na problem bardziej kompleksowo.
słoiki w spiżarni

Kompleksowe śledztwo

Kiedy pojawią się pierwsze podejrzenia kontaktu naszej żywności ze szkodnikiem, konieczne jest sprawdzenie wszystkich rodzajów produktów, od mąki, przez płatki śniadaniowe, po makaron, a nawet ciastka, czekoladę i przyprawy we wszystkich, nawet tych nieotwartych pudełkach i woreczkach z żywnością. Nie zapomnij o suchej karmie dla zwierząt i nasionach dla ptaków, nawet tych, które znajdują się na przykład w garażu obok kuchni. Wszystko to może być źródłem i początkiem problemu.

Do zarażenia żywności przez szkodniki może bowiem dojść na każdym z etapów łańcucha. Od zbiorów, przez przechowywanie, pakowanie i transport, a nawet podczas przechowywania na sklepowych półkach. Istnieje ogólne przekonanie, że jeśli przyniesiona do domu żywność pozostaje w swym oryginalnym pudełku, torebce czy szczelnie zamkniętej folii to jest ona dostatecznie zabezpieczona przed szkodnikami. Nowoczesne opakowania nie muszą jednak wcale stanowić bariery dla większości owadów, które atakują żywność. Jedynymi rodzajami opakowań dedykowanych żywności, które w pełni zabezpieczają przed wniknięciem owadów są puszki oraz szklane butelki. Najbardziej podatne na ataki owadów są torebki papierowe lub celofanowe oraz wszelkie opakowania bez wyściółki, z których ulatniają się zapachy żywności.

Jak szkodniki dostają się do żywności?

Niektóre owady atakujące żywność, posiadają na tyle silne szczęki, by przegryźć się przez opakowanie. Potrzebują krawędzi, aby rozpocząć pracę. Im więcej krawędzi lub zagięć na opakowaniu żywności, tym bardziej jest ono podatne na penetrację przez takie owady, jak wołek ryżowy, omacnica prosowianka czy mole ryżowe. Inne owady, które nie są w stanie przegryźć się do środka, mają spłaszczony kształt, jak na przykład chrząszcze zbożowe o kształcie piłokształtnym, dzięki czemu mogą przecisnąć się do środka. Owady te mogą dostać się do środka przez rozszczelnione szwy.

Niestety, zazwyczaj nie można stwierdzić, czy opakowanie jest zarażone, dopóki się go nie otworzy. Opróżnij każde pudełko lub torebkę z produktem na blachę do ciasteczek w dobrze oświetlonym miejscu. Użyj noża lub szpatułki, aby rozłożyć produkt i dokładnie go obejrzeć. Pomocna może okazać się latarka. Czego szukasz? W produkcie spożywczym możesz znaleźć małe, ciemne dorosłe chrząszcze lub mole. Trudniejsze do zauważenia są białawe larwy chrząszczy lub moli. W przypadku dużej inwazji można również zauważyć zrzucone skórki, które pozostają po przepoczwarzeniu się larw. W przypadku inwazji motyli mącznika można również zauważyć pajęczyny w materiale pokarmowym. Nie zapomnij sprawdzić dna pudełka lub torebki i zajrzeć pod wyściółkę w poszukiwaniu owadów lub kokonów. Pokarm może mieć również „nieprzyjemny” zapach.

Eliminuj skażoną szkodnikami żywność, zabezpieczaj „czystą”

Jeśli produkt jest zarażony, wyrzuć go w szczelnie zamykanej, plastikowej torebce. Jeśli produkt jest wolny od szkodników, zapakuj go ponownie do pojemnika zabezpieczającego przed szkodnikami, np. plastikowego, ceramicznego czy szklanego ze szczelnie przylegającą pokrywką. Możesz też chronić niektóre produkty przed szkodnikami, przechowując je w lodówce.

Pierwszy atak szkodników to dobra okazja by zainwestować w nowe pojemniki do swojej spiżarni. Warto opracować swój własny system przechowywania produktów sypkich. Najlepszym sposobem na utrzymanie szkodników, takich jak roztocza mączne, wołki zbożowe i mole spiżarniane, z dala od Twoich podstawowych produktów jest przechowywanie składników w hermetycznych pojemnikach. Optymalnie będzie przesypać wszystko – kasze, ryż, makaron, cukier, sól, przyprawy oraz kawę i herbatę – z oryginalnych opakowań do bardziej szczelnych opakowań, np. plastikowych lub szklanych pojemników. Zabezpieczają one nie tylko przed przedostaniem się insektów, ale także przed zawilgoceniem czy zwietrzeniem. Jeśli wybór padnie na pojemniki plastikowe szczególną uwagę zwrócić trzeba na to czy dany rodzaj nadaje się do kontaktu z żywnością. Opakowania można podpisać nazwami produktu, aby nie pomylić zawartości oraz datami przydatności danego produktu. Absolutnym minimum – jeśli nie chcemy z jakiegoś powodu skorzystać ze szczelnego opakowania – powinno być zamknięcie fabrycznego opakowania specjalnym klipsem.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

KUPUJ HURTOWO TYLKO WTEDY, GDY TO KONIECZNE

Wyprzedaż ulubionej marki mąki może wydawać się zbyt korzystna, by ją przegapić, ale kupowanie niektórych podstawowych produktów w hurtowych ilościach nie jest najlepszym pomysłem.

Pomyśl o tym: Jeśli kupisz kilka worków mąki, ryżu lub suszonej fasoli, prawdopodobnie będą one leżały w Twojej spiżarni przez kilka miesięcy, zanim zostaną wykorzystane. Im dłużej je tam zostawisz, tym większa szansa, że znajdą je robaki. A jeśli szkodniki dostaną się do worków z dodatkowymi zapasami, możesz ich nie znaleźć przez jakiś czas, co da im szansę na rozprzestrzenienie się.

Z tego powodu lepiej poczekać z uzupełnianiem zapasów do momentu, gdy prawie skończy się mąka, ryż i inne podstawowe produkty w spiżarni. Da to również możliwość całkowitego wyczyszczenia i wysuszenia hermetycznych pojemników przed ponownym ich napełnieniem.

PRZESTRZEGAJ TERMINÓW WAŻNOŚCI

Zwracaj też uwagę na daty ważności swoich zapasów żywności. Nawet produkty uważane za „nietrwałe” mogą się zepsuć, a jeśli tak się stanie, istnieje większe prawdopodobieństwo, że przyciągną szkodniki. Zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia w momencie zakupu, ponieważ starsze produkty są bardziej narażone na zarażenie. Rotuj produkty na półkach, najpierw używaj tych najstarszych i nie przechowuj żywności po upływie terminu ważności.

PRZESTRZEGAJ ZASAD HIGIENY W MIEJSCACH SKŁADOWANIA ŻYWNOŚCI

Takie szkodniki jak mrówki czy prusaki bardzo lubią, gdy zostawiasz okruchy na blacie czy półce w spiżarni. Każda uciekająca fasolka, która wtoczy się po lodówkę – jeśli ją tam pozostawimy – może być wyraźnym „zaproszeniem do stołu” dla różnego rodzaju robaków.

Podejmowanie drobnych kroków w celu utrzymania czystości w spiżarni może na dłuższą metę zaoszczędzić wielu kłopotów. Jeśli coś się rozleje, poświęć trochę czasu, aby to dokładnie posprzątać. Dobrym pomysłem jest także okresowe gruntowne sprzątanie – jako dodatkowa korzyść pomoże Ci to utrzymać porządek i organizację przestrzeni. Obopólna korzyść.

OBSERWUJ PRODUKTY NA PUŁKACH SKLEPOWYCH JESZCZE PRZED ICH ZAKUPEM

Podczas zakupów należy unikać wszelkich opakowań z żywnością, które wyglądają na uszkodzone: wgniecione, z rozbitymi rogami, z rozerwanym zamknięciem celofanowym, z odklejonymi klapkami, rozerwanymi szwami itp. lub które mają małe otwory w powierzchni. Często pudełka, które zostały przecięte nożycami do cięcia kartonów, na pierwszy rzut oka wyglądają zupełnie normalnie.

Informacja o plikach cookie na tej witrynie

Ta witryna korzysta z plików cookie, które służą do personalizacji i optymalizują działanie naszego serwisu. Więcej informacji znajduje się w Zasadach ochrony prywatności, a w przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia osobiste. Korzystając z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.