Ciekawostki o owadach

Insekty, robactwo, szkodniki… bez względu na to, jaki mamy do nich stosunek owady zdominowały życie na Ziemi. Naukowcy skatalogowali dotychczas około 1 miliona gatunków owadów żyjących na naszej planecie, a szacunki mówią nawet o 20 milionach… Niewielkie rozmiary, różnorodna dieta, twarde, chitynowe pancerze, skrzydła ułatwiające przemieszczanie się i niesamowita zdolność reprodukcji to czynniki, które umożliwiają szybką kolonizację nowych siedlisk w różnych zakątkach świata. Owady występują na wszystkich kontynentach, we wszystkich strefach klimatycznych...

Mimo tej ogromnej różnorodności owady raczej nie są obiektem naszego zainteresowania czy fascynacji – no może za wyjątkiem entomologów… Wzbudzają raczej niechęć, a nierzadko strach. Zwyczaje wielu gatunków owadów nie są dla nas przyjemne – to prawda – ale wielu po prostu nie znamy. Dziś pierwsza porcja ciekawostek o zwyczajach owadów.

  1. Najmniejszym owadem świata jest osa Kikiki huna, której nie widać gołym okiem – ma 0,16 mm. Z kolei najdłuższym owadem jest, co nikogo pewnie nie zdziwi patyczak – Phryganistria chinensis zhao – mierzący 62,4 cm. W kategorii „waga ciężka” wygrywa chrząszcz afrykański goliat – może ważyć nawet 100g, czyli tyle co średniej wielkości ptak np. kos.
  2. Pchły to rząd owadów obejmujący ponad 2 tysiące różnych gatunków.
  3. Podczas kopulacji samiec pluskwy przebija pancerz ciała samicy za pomocą ostro zakończonego aparatu kopulacyjnego i wprowadza nasienie pod skórę. Miejsce nakłóć nie jest przypadkowe – wynika z budowy pancerza pluskwy. Po każdych takich „amorach” w pancerzu samicy pozostają blizny.
  4. Dorosłe osobniki omanicy spichrzanki (zwana potocznie molem spożywczym) żyją maksymalnie dwa tygodnie, bo nie pobierają żadnych pokarmów, w przeciwieństwie do larw, które mogą rozwijać się nawet przez kilka miesięcy żywiąc się suchymi pokarmami z naszych szafek kuchennych.
  5. Ćma bukszpanowa to motyl pochodzący z Azji, który w Europie pojawił się dopiero w ladach 20-tych XXI wieku i od tej pory dewastuje nasze ogrody.
  6. Modliszka podczas kopulacji zjada samca zaczynając najczęściej do głowy, co nie jest dla niego przeszkodą w dokończeniu „dzieła”. Co więcej, jego ruchy stają się bardziej energiczne i efektywniej dostarcza nasienie.
  7. Mrówki znaczą trasę do źródła pokarmu, zostawiając ślad zapachowy. Jeśli przetrzesz palcem powierzchnię, po której podążają zgubią ślad i w miejscu, gdzie się urywa utworzy się charakterystyczny korek do czasu, gdy znów trafią na zgubiony odcinek trasy.
  8. Samce mrówek rozwijają się tylko z niezapłodnionych jaj – to tak, jakby człowiek rozwijał się tylko z pojedynczej komórki jajowej albo plemnika.
  9. Choć dla ok. 2 mld mieszkańców Ziemi owady są normalnym pożywieniem, większość ludzi reaguje z obrzydzeniem na „brzęczący posiłek”. Chińczycy wprowadzili do regularnego menu już 300 różnych gatunków owadów – od szarańczy, poprzez mączniki, do larw pszczół i os.
  10. Rodzina pszczołowatych (Apidae) to nie tylko pszczoła miodna i trzemiel, ale nawet 20 tys. różnych gatunków! To więcej niż ssaki i ptaki razem wzięte! Najwięcej gatunków pszczół żyje w Stanach Zjednoczonych.
  11. Owady mają uszy we wszystkich możliwych dziwnych miejscach, ale nie znajdziecie ich na głowie. Zatem gdzie są umiejscowione? Na nogach, skrzydłach, nawet na odwłoku!
  12. Mucha domowa czuje smak stopami, które są zdecydowanie bardziej wrażliwe niż ludzki nos. W przypadku smaku cukru musze stopy są 100 razy czulsze niż ludzkie języki. Mniam!
  13. Sztama mrówek z mszycami to dopiero fenomen! Obfite źródło węglowodanów w wydzielanej przez mszyce spadzi jest na tyle kuszące, że mrówki chronią je przed innymi owadami. Co więcej, odgryzają nawet mszycom skrzydła, by kolonia nie mogła się przemieszczać. W ciągu jednego lata kolonia mrówek jest w stanie zebrać nawet do 15 kg cukru z mszyc.
  14. Rybik cukrowy jest ewenementem w świecie owadów, potrafi bowiem dożyć sędziwego, jak na owady, wieku 8 lat.
  15. Każdej jesieni cała kolonia os wymiera. Zimę przetrwają tylko zapłodnione młode królowe, które wraz z wiosna rozpoczną budowę nowego gniazda od dla przyszłej kolonii. Osy nigdy nie wracają do starego gniazda za względów higienicznych.
  16. Karaczan prusak potocznie nazywany karaluchem lub francuzem, nie jest wybredny, jeśli chodzi o jedzonko. Gdy przed długi czas nie ma dostępu do pożywienia bogatego w białko żywi się własnymi wylinkami, a nawet padłymi, słabymi i chorymi pobratymcami.
  17. Ulubionym pokarmem szerszeni są… pszczoły. To ich najgroźniejszy, naturalny wróg. Szerszenie są mięsożerne więc ich celem nie jest miód a larwy pszczele, które są bogatym źródłem białka zwierzęcego. Zaatakowane pszczoły nie są bezbronne – natychmiast tworzą wokół napastnika szyk bojowy przyjmujący kształt kuli. Wytworzone w ten sposób ciepło i dwutlenek węgla są zabójcze dla szerszenia.
  18. Kleszcze zapadają w sen zimowy i trwają w tym stanie ukryte pod liśćmi lub
    w ściółce leśnej do czasu, gdy temperatura powietrza nie osiągnie przynajmniej 7-9 st.C. Wówczas głodne wyruszają na polowanie. Mniej przypadków ugryzień przez kleszczy w jesienno-zimowych miesiącach wynika raczej z tego, jak jesteśmy ubrani, a nie braku kleszczy.
  19. Pluskwy nie potrafią latać, bo nie mają skrzydeł. Za to są doskonałymi biegaczami. W ciągu 1 minuty pluskwa potrafi przebiec nawet dystans 1 m, co oznacza, że pokonuje odległość 200 razy dłużą od długości swojego ciała.

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Przeczytaj również

Odwiedź nas na FB

Informacja o plikach cookie na tej witrynie

Ta witryna korzysta z plików cookie, które służą do personalizacji i optymalizują działanie naszego serwisu. Więcej informacji znajduje się w Zasadach ochrony prywatności, a w przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia osobiste. Korzystając z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.