Pchły rozmnażają się bardzo szybko. W ciągu całego życia samica, w zależności od gatunku, może złożyć 500 a nawet 2000 jaj. Aby pchła mogła je znieść musi być najedzona.
Zapłodniona samica składa jaja codziennie przez ok 3-4 miesiące na żywicielu – pchła ludzka w ciemnych, zakurzonych zakamarkach pomieszczeń. Larwy, które wykluwają się w ciągu kilku dni, opuszczają organizm żywiciela. Najwięcej jaj znajduje się w legowiskach zwierząt, na kanapach, fotelach, dywanach – wszędzie tam, gdzie pies lub kot przebywa najczęściej. Po 3-10 dniach z jaj wykluwają się beznogie larwy, które odżywiają się resztkami organicznymi. Larwy uciekają od światła i chowają się w ciemnych miejscach – szczelinach podłóg, pod meblami, w dywanach, legowiskach. Są tak małe, że trudno je dostrzec gołym okiem. Larwy linieją 3 razy, po czym wytwarzają kokon, w którym przeobrażają się w dorosłe osobniki i od razu wskakują na żywe, ciepłe ciało żywiciela.
Na szybkość przebiegu cyklu rozwojowego pcheł ma wpływ bliskość żywiciela, temperatura i wilgotność powietrza. Z tego powodu populacja pcheł rozrasta się bardzo szybko podczas ciepłych miesięcy, kiedy panują sprzyjające warunki również na zewnątrz. Zimno zatrzymuje rozwój larw, które w kokonach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy. Impulsem do opuszczenia kokonu jest pojawienie się w pobliżu żywiciela.