Myszy domowe są wszystkożerne i łakome. Szukają pożywienia wśród pól uprawnych, w ogrodach, sadach, a także w magazynach, piwnicach i spiżarniach. Zjadają owady, ziarna, nasiona, owoce, warzywa, a także zapasy przez człowieka. Ich jadłospis może być jednorodny, co nie wpływa negatywnie na ich organizam. Nie gromadzą zapasów żywności na zimę – korzystają z ludzkich.
Myszy żyją w grupach chroniących swojego terytorium. Gniazda budują zawsze w pobliżu źródeł pożywienia. Prowadzą do nich długie podziemne korytarze. Myszy domowe są płochliwe, zwinne i szybkie. Potrafią biegać również po pionowych powierzchniach – w czym pomaga im chwytny ogon.
Tam, gdzie się pojawią pozostawiają swoje odchody i mocz, które zawierają niebezpieczne dla zwierząt i ludzi bakterie. Powodują też ogromne straty w zapasach żywności, pasz, zbóż, które skażone nie nadają się do spożycia. W miejscach, gdzie żerują utrzymuje się nieprzyjemny “mysi” zapach. To za sprawą samców, którzy znaczą moczem swoje terytorium.
Myszy nie zapadają w sen zimowy. Prowadzą nocny tryb życia, ale można się na nie natknąć także w dzień. Nie żyją dłużej niż 2 lata. Naturalnymi wrogami myszy są m.in. koty, łasice, kuny domowe i ptaki drapieżne.