Mszyce to niewielkie owady osiągające wielkość od 2 do 5 mm. W zależności od gatunku oraz fazy rozwoju występują formy uskrzydlone lub bezskrzydłe. Poszczególne gatunki różnią się również kolorem – od kremowego, zielonego, żółtego, pomarańczowego po czarny. Ich okrągławe lub wydłużone ciało ze szpiczasto zakończonym odwłokiem wyposażone jest po bokach w dwie krótkie „rurki (tzw. syfony).
Mszyce zawsze występują gromadnie, w licznych koloniach liczących od kilkudziesięciu do kilkuset osobników. W ciągu jednego sezonu jedna mszyca wydaje kilka lub kilkanaście pokoleń, w każdym po kilkadziesiąt osobników. Żerują najczęściej na młodych pędach, na liściach lub pąkach kwiatowych. Po opanowaniu całej rośliny przenoszą się na kolejne.
Szkodniki te nie przejawiają żadnych preferencji – mogą żerować na różnych roślinach: drzewach, krzewach, pnączach, bylinach, roślinach jednorocznych, cebulowych, warzywach, roślinach sadowniczych oraz roślinach doniczkowych w domu czy w ogrodzie.
Mszyce wysysają soki z roślin, wydzielając przy tym spadź – lepką substancję oklejającą roślinę. Często pojawiają się na niej czarne grzyby sadzakowe – szpecą one roślinę, utrudniając jej jednocześnie proces fotosyntezy. Jednak grzyby nie są jedynym zagrożeniem, mszyce mogą także przenosić różne choroby wirusowe!