fbpx

Produkty COŚ NA... dostępne są we wszystkich sklepach sieci Stokrotka

Prusaki

Prusaki

Zwane też francuzami lub karakonami występują na całym świecie. To jedne z 16 żyjących w Polsce gatunków karaczanów i jeden z dwóch, obok karalucha, najbardziej uciążliwych. Prusaki są niezwykle szybkie i ruchliwe. Prowadzą nocny tryb życia. Wszystkożerne. Spotkamy je w magazynach, hurtowniach spożywczych, przedsiębiorstwach spożywczych, szpitalach, restauracjach, kuchniach, budynkach mieszkalnych. Doskonale czują się w ciepłym klimacie – lubią ciepło i wilgoć. Roznoszą chorobotwórcze patogenny, zanieczyszczają żywność swoimi odchodami, wywołują alergie.

prusak siedzi na zielonym liściu

Prusaki to nie karaluchy

Prusaki są niewiele dłuższe od centymetra z wyraźnie spłaszczonym tułowiem, trzema parami odnóży pokrytymi kolcami, parą długich czułek i skrzydłami. Mimo, że posiadają skrzydła nie potrafią fruwać. Używają ich raczej jako spadochronu skacząc z wysokości.

Gatunek charakteryzuje silny dymorfizm płciowy. Samce są bardziej ruchliwe, częściej wychodzą z kryjówek. Prusaki znaczą otoczenie za sprawa gruczołów zapachowych znajdujących się w odwłoku. Przy plagowych ilościach tych szkodników wyczuwalny jest charakterystyczny, nieprzyjemny zapach stęchlizny.

Prusaki są często mylone z karaluchami. Prusaki są dwa razy mniejsze, dużo jaśniejsze, węższe i potrafią poruszać się po pionowych powierzchniach. Choć stanowią dwa odrębne gatunki oba szkodniki nie powinny być lekceważone i ze względów higienicznych powinny być zwalczane. Plaga jednych i drugich może powodować duże szkody w całych blokowiskach.

Pożywienie prusaków

Prusaki nie są wybredne, jeśli chodzi o jedzenie. Żywią resztkami organicznymi – wszystkim tym, co pozostawi człowiek. Lubią szczególnie owoce, marchewkę, ziemniaki, pieczywo, mąkę i cukier. Potrafią także trawić papier, klej, tekstylia, a nawet włosy. Aczkolwiek, szczególnie ważne dla przetrwania są produkty o dużej zawartości wody i białka. W poszukiwaniu tego drugiego posuwają się nawet do zjadania siebie nawzajem. Bez jedzenia mogą przetrwać nawet do 40 dni – wyjątek stanowią samice w okresie formowania kokonu.         

Kryjówki prusaków

Pruski żyją w koloniach i bardzo dobrze się ukrywają. Gniazda zakładają najczęściej w miejscach ciepłych, wilgotnych i ciemnych. Nie bez znaczenia jest bliskość pożywienia i wody. W domu mieszkalnym będzie to kuchnia, łazienka, spiżarnia, piwnica. Kryjówki najczęściej znajdują się pod zlewozmywakiem, kuchenką, pod podłogami, w różnych szczelinach, za boazerią.  

Prusaki produkują feromon agregacyjny, który jest znakiem dla innych osobników, jak dotrzeć do bezpiecznego i pełnego żywności miejsca. Są aktywne w nocy. Wędrujące w dzień prusaki powinny nas poważnie zaniepokoić – to znak, że w kryjówce zrobiło się za ciasno i możemy mieć do czynienia z inwazją… Co ciekawe, prusaki w poszukiwaniu żywności mogą przechodzić rurami kanalizacyjnymi, przewodami wentylacyjnymi z mieszkania do mieszkania nawet kilka pięter oddalonego od ich kryjówki. Są bardzo wrażliwe na światło i hałas. Niechętnie też zmieniają kryjówki.

Rozmnażanie prusaków

W rozmnażaniu prusaków dużą rolę odgrywają feromony płciowe. Samiec produkuje w gruczołach grzbietowych „afrodyzjaki” przyciągające samice. Podczas kopulacji samice zjadają tę wabiącą wydzielinę. Samce kopulują z rożnymi samicami, a te robią to tylko raz, max. dwa razy w życiu.

Zapłodniona samica tworzy na swoim odwłoku kokon (ootekę), w którym nosi jaja i larwy. Kokon stanowi bardzo wytrzymałą barierę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi, w tym insektycydami. Po 4 tygodniach samica składa kokon w bezpiecznym miejscu, z którego wylęgają się białe larwy zdolne od razu do poruszania się i zdobywania pokarmu. Cykl rozwojowy prusaków trwa ok. 5 miesięcy. Im wyższa temperatura otoczenia, tym cykl jest krótszy.

Szkodliwość prusaków

Prusaki podjadają żywność, jednocześnie ją zanieczyszczając odchodami, wylinkami, pleśnią i pałeczkami Salmonelli. W efekcie produkty spożywcze gniją. Roznoszą również wirusy, bakterie i pasożyty, które powodują niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia choroby tj: dżuma, gruźlica, cholera, polio, wirusowe zapalenie wątroby typu B.  Zwiększają również ryzyko alergii i chorób żołądkowo – jelitowych.

Zwalczanie prusaków

Prusaki są gatunkiem całorocznym. Bardzo szybko się rozmnażają i rozprzestrzeniają. Wystarczy jedna samica, by w krótkim czasie zainfekować nawet cały blok.

Najczęściej zostają zawleczone do domu w pakowanej żywności, z używanymi sprzętami, a także z urlopowymi walizkami…. Mogą przywędrować również z pobliskiej restauracji, magazynu czy zakładu z branży spożywczej.

Pojawieniu się prusaków sprzyja brak czystości. Resztki pokarmów, brudne powierzchnie, zalegające śmieci są jak zaproszenie do wspólnego stołu.

Szczególnie trudne do zwalczenia są w budynkach wielorodzinnych, gdzie z łatwością przemieszczają się pomiędzy mieszkaniami. Zwalczenie szkodnika w jednym mieszkaniu nic nie da, a efekt jest tymczasowy. Kolonia ucieka do innego mieszkania i to tylko kwestia czasu, kiedy wróci. Dlatego w zwalczanie prusaków powinni włączyć się wszyscy lokatorzy.

Metody domowe zwalczania prusaków traktować należy raczej jako działania prewencyjne. Tylko wyposażeni w profesjonalne środki jesteśmy w stanie podjąć walkę z tymi szkodnikami. Jeśli samodzielne próby nie przyniosą rezultatu należy niezwłocznie zlecić deratyzację profesjonalnej firmie.

O prusakach

w liczbach

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

FAKT 1
FAKT 2
FAKT 3

Informacja o plikach cookie na tej witrynie

Ta witryna korzysta z plików cookie, które służą do personalizacji i optymalizują działanie naszego serwisu. Więcej informacji znajduje się w Zasadach ochrony prywatności, a w przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia osobiste. Korzystając z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.