Szczury

CIEKAWOSTKI

Zwyczaje

szkodników

COŚ NA ...
szczury

Szczury

Od setek lat są symbolem szkodnika i wroga ludzkich siedzib. Z drugiej strony to właśnie otoczenie człowieka upodobały sobie na miejsce swej egzystencji. Naukowcy określają ich populację w wielkich miastach na równą lub nawet większą populacji mieszkańców. Znamy z historii przypadki np. epidemii dżumy ze średniowiecznej Europy, która doprowadziła do zgonu niemal 30% ówczesnej populacji tego kontynentu.

szczur złapany do klatki pułapki

Charakterystyka szczurów

Do najczęściej występujących w Polsce przedstawicieli tego gatunku, należy szczur śniady (Rattus rattus) i wędrowny (R. norvegicus). Oba gatunki dość zbliżone do siebie wyglądem. Szczur wędrowny jest nieco większy i bardziej krępy – osiąga do 28 cm bez ogona.

Szczur śniady jest lepszym wspinaczem, częściej spotkamy go na wyższych piętrach budynku lub roślinach porastających elewację. Jest również posiadaczem większych uszu i dłuższego ogona. Obserwacje ostatnich lat pokazują, że szczur śniady ustępuje w naszym kraju pola szczurowi wędrownemu.

Dojrzałość płciową szczur osiąga w wieku 5 tygodni, a co za tym idzie zdolność do rozrodu osiąga w tym samym czasie. Samica szczura jest w stanie rodzić jeden miot za drugim, ponieważ tuż po urodzeniu młodych znowu jest gotowa do zapłodnienia. Każdy miot może liczyć od 7 do nawet 17 młodych, które otwierają oczy w 13–17 dniu. Ciąża szczurzycy trwa 21–23 dni.

Niechciany towarzysz człowieka

Jest to typowy gatunek synantropijny. W pełni przystosował się do życia w pobliżu siedzib ludzkich, gdzie zasiedla strychy, magazyny, poddasza, hale targowe i różnego rodzaju zabudowania gospodarcze.

Zarówno szczur wędrowny, jak i szczur śniady boją się człowieka, są mało agresywne. Gdy widzą człowieka uciekają, lecz jeżeli nie mają dokąd – bronią się poprzez atak, rzucają się na człowieka w okolice twarzy i gryzą. Wiele relacji wykazuje, że szczur potrafi odbić się od podłoża na wysokość głowy dorosłego człowieka. Potrafi też w ciągu doby przebyć do kilkunastu kilometrów w poszukiwaniu pożywienia.

Chętnie przebywa w okolicy wody, dobrze pływa. Jest wszystkożerny, z dużym udziałem pokarmu zwierzęcego. Aktywny całą dobę, najbardziej w nocy.

Coraz poważniejszy problem

Populacja szczurów rośnie. Ocieplanie klimatu i łagodniejące zimy pozwalają im lepiej przetrwać i rozmnażać się. Na świecie w niektórych miejscach notuje się też trudności w zwalczaniu szczurów, wynikające z pojawiającej się u nich oporności na stosowane środki.

Wraz ze szczurami rozprzestrzeniają się też problemy z nimi związane, jak niszczenie i skażanie płodów rolnych. Szczury mogą też powodować znaczne szkody w trwałości budynków – wygryzają ściany, uszkadzają przewody elektryczne pojazdów i sprzętu rolniczego, są częstą przyczyną awarii wymagających kosztownych napraw. Szacuje się, że 50% pożarów gospodarstw spowodowane jest właśnie przez szczury przegryzające kable elektryczne.

Gryzonie te roznoszą również wiele groźnych dla zwierząt i ludzi chorób, tak jak np. kryptosporydioza, leptospiroza i toksoplazmoza. 

Zwalczanie szczurów

Do zwalczania szczurów najczęściej używa się obecnie przynęty przenoszącej jeden z antykoagulujących rodentycydów drugiej generacji. Są one szeroko stosowane ze względu na ich praktyczność, skuteczność i doskonałe wyniki w zakresie bezpieczeństwa dla ludzi i innych zwierząt. Głównymi aktywnymi składnikami takich preparatów są bromadiolon i difenakum. Do stosowania w pomieszczeniach używa się też brodifakum, difetialon i flokumafafen.

O szczurach

w liczbach

Świat owadów i zwierząt jest fascynujący! Nawet jeśli okazuje się być dla nas równocześnie mocno uciążliwy…

Jednocześnie 11-31% wszystkich samic szczurów jest w ciąży.
Zęby szczura potrafią narastać nawet do 12 centymetrów rocznie. Szczur wędrowny gryzie z naciskiem 1 700 kg/cm2 z szybkością od pięciu do sześciu ugryzień na sekundę.
W indyjskim Radżastanie w Świątyni Karni Mata żyje około 20 000 szczurów śniadych, które uznane są za świętych przodków, czekających na reinkarnację. Potomkowie Karni Maty karmią i dbają o te święte gryzonie.

Informacja o plikach cookie na tej witrynie

Ta witryna korzysta z plików cookie, które służą do personalizacji i optymalizują działanie naszego serwisu. Więcej informacji znajduje się w Zasadach ochrony prywatności, a w przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia osobiste. Korzystając z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.